Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gertruda Veliká a úcta k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu

Včerejšek pro mne představoval příležitost zamýšlet se nejen nad "sametovou revolucí", ale také nad 17. listopadu zesnulou světicí Gertrudou Velikou a jejím mystickým spojením s Kristovým Nejsvětějším Srdcem.

Podle Janova evangelia Ježíšovi po ukřižování jeden z římských vojáků "probodl kopím bok, a ihned vyšla krev a voda". (1)

Církevní tradice zde už od dob starověkých církevních otců spatřovala biblický základ úcty k probodenému Srdci Ježíšovu, z jehož utrpení podstoupeného z lásky k nám povstala církev a v ní vysluhované svátosti. (2)

Invokace Ježíšova Srdce v dnešních katolických litaniích mají nicméně svůj původ až ve spisech světice třináctého století, svaté Gertrudy Veliké (6. 1. 1256 - 17. 11. 1302), jejíhož výročního dne chci využít k tomuto malému přiblížení jedné z podob úcty a lásky ke Kristu v katolické církvi, významně spojené s ženskou spiritualitou.

Ve středověku úcta k Ježíšovu Srdci znovu rozkvetla zásluhou řeholnic z cisterciáckého kláštera v durynské Helftě. První z nich byla sv. Mechtilda z Hackenbornu (1241/2-1299), která lásku a bolest probodeného Srdce Kristova prožívala prostřednictvím svých vizí i vlastního utrpení. Druhou její žačka Gertruda, kterou kterýsi teolog nazval "prorokyní vnitřního života" a jiní duchovní jí později připsali přízvisko "Veliká". (3)

Gertruda se narodila v Eislebenu, tedy ve stejném městě, které se později stalo i rodištěm Martina Luthera. (Někteří dnešní katolíci spekulují o tom, že kdyby se Luther od své velké krajanky naučil její důvěře v milostivého a láskyplného Boha, nemusel by ji o více než dvě stě let později objevovat jako něco "nového" a k rozdělení západní církve nemuselo dojít...)

Když jí bylo pět let, byla svými rodiči dána na výchovu do kláštera v nedaleké Helftě, kde se jí ujala právě Mechtilda z Hackenbornu. Ženské kláštery - obzvláště ty nejvýznamnější z nich typu helftského - tehdy patřily k centrům vzdělanosti i umění. Gertrudě se dostalo "literárního, filosofického i teologického vzdělání; měla velkou zálibu ve studiu latiny, ve zpěvu a v malířství." (4)

Když dospěla, zůstala v klášteře a stala se řeholnicí. Ve věku kolem pětadvaceti let prožila vnitřní obrácení, po kterém se soustředila na studium církevních otců a bible a na liturgii. Po své konverzi začala prožívat mystické extáze zvláště během mše svaté. Do středu svého vnitřního života postavila úctu ke Kristu v eucharistii a v Jeho probodeném Srdci.

"Ke svým prožitkům se přihlásila až od Zeleného čtvrtku roku 1289, kdy o svých vizích začala mluvit a psát... Z pěti knih, které tvořila, jen druhou napsala vlastní rukou. Ostatní svazky vznikly na podkladě jejích poznámek." (5)

Z Gertrudiných "Zjevení" bohužel znám jen krátké ukázky, které vyšly ve sborníku "Ženy ženám". V jedné z nich mystička používá obraz Boha jako milující matky, kolem níž se různými způsoby shromažďují její děti. (6)

"Mateřské" obrazy tohoto druhu nejsou v křesťanské mystice ničím vzácným; setkáváme se s nimi například i u Hildegardy z Bingenu (1098-1179) či u sv. Juliány z Norwiche (1342-1430). Jiná z ukázek odkazuje ke skutečnosti, že Gertruda "uctívala nejsvětější Srdce Ježíšovo, v němž viděla pouto a most mezí jeho lidstvím a božstvím". (7) Popisuje vizi, v níž světice "uviděla proud vyvěrající z Ježíšova srdce", jak se prostřednictvím modliteb kladených k Ježíšovým nohám rozlévá k lidem, za něž se Gertruda přimlouvala. (8)

V dnešním katolickém kalendáři je Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu zasvěcena slavnost, připadající na pátek po druhé neděli po Seslání Ducha Svatého. Jako liturgický hymnus se o ní lze modlit i nádherné verše Gertrudy von le Fort (1876-1971), velké německé spisovatelky a básnířky dvacátého století. (9) Z díla této ženy jsou mi nejbližší její historické romány a povídky, v nichž tato katolická konvertitka pocházející z hugenotského rodu vyhnaného v době pronásledování protestantů z Francie poroučí nekonečné lásce Ježíšova Srdce smíření a sjednocení mezi katolíky a evangelíky. (10) I v tomto kontextu lze vnímat její hymnus k Nejsvětějšímu Srdci:

"Ty královské srdce v tekoucím plášti své krve: Buď milována, Lásko! Ty bratrské srdce v divokém výsměchu trnové koruny: Buď milována, Lásko! Ty pukající srdce v ztuhlém šperku svých smrtelných ran: Ty z trůnu odstrčené srdce, Ty zrazené srdce, Ty krutě ztýrané srdce: Buď milována, Lásko, Věčná Lásko, buď věčně milována!" (11)

Není vlastně divu, že láska k Nejsvětějšímu Srdci Ježíšovu představovala hluboce prožívanou skutečnost také pro bl. Karla Rakouského (1887-1922) a jeho manželku císařovnu Zitu (1892-1989). Tento z trůnu svržený, utrpením navštívený a zdánlivě nešťastný panovnický pár byl vzdor všemu právě díky svému zasvěcení Nejsvětějšímu Srdci ve skutečnosti trvale šťastný. (12)

O této skutečnosti podrobně pojednává kniha francouzského kněze Cyrilla Debrise "Zita: důvěrný portrét císařovny", která právě vyšla v českém překladu Lucie Cekotové. Pro mne osobně představuje velký důvod k vděčnosti i inspiraci pro duchovní život skutečnost, že jsem ji dostal s věnováním autora, obsahujícím přání, "aby mne Zita vedla k milujícímu Srdci Ježíšovu, kterému se zcela odevzdala".

Poznámky:

1) Jan 19:34.

2) "Krev a voda" vyšlé z Ježíšova boku v symbolické řeči evangelia odkazují k eucharistii a křtu.

3) Slavomír Ravik, O světcích a patronech, Praha: Levné knihy KMa, 2006, s. 249.

4) Denní modlitba církve, Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007, s. 1801.

5) Slavomír Ravik, O světcích a patronech, s. 250.

6) Viz Phyllis Zaganová (ed.), Ženy ženám: Výběr duchovních textů, Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2001, s. 18.

7) Tamtéž, s. 15.

8) Viz tamtéž, s. 18.

9) Viz Denní modlitba církve, s. 2114.

10) Srov. Gertrud von le Fort, Poslední na popravišti a jiné novely, Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010, s. 106.

11) Anděla Janoušková (ed.), Modlitby básníků, Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1992, s. 177.

12) Viz Cyrille Debris, Zita: Důvěrný portrét císařovny, Brno: Jiří Brauner - Kartuziánské nakladatelství, 2013, s. 54 aj.

Autor: Vít Machálek | pondělí 18.11.2013 10:09 | karma článku: 15,31 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Vít Machálek

Hus a Komenský v Masarykově ideologii českých dějin

Dnešní velké výročí kněze Jana Husa bych rád připomněl zveřejněním svého příspěvku, předneseného dne 16. října 2014 na mezinárodním kolokviu „Hus, Komenský a česká reformace“ v Uherském Brodě.

6.7.2015 v 6:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1044x | Ostatní

Vít Machálek

Dylanovo „první biblické album v rockové hudbě“

Na dnešek připadají narozeniny Boba Dylana (* 24. 5. 1941). Rád bych tuto velkou postavu posledního více než půlstoletí dějin populární hudby (ale i poesie a literatury) představil přiblížením Dylanova legendárního alba „John Wesley Harding“ z roku 1967.

24.5.2015 v 7:00 | Karma: 16,57 | Přečteno: 764x | Kultura

Vít Machálek

Je suis Bernadette

Letos v lednu se ve Francii tragicky střetla dvojí pýcha, pýcha pseudonáboženských teroristů a pýcha protináboženských rouhačů. Jejím protikladem, s nímž bych se tu chtěl ztotožnit, je pokora, ztělesněná sv. Bernadettou, jejíž svátek připadá na dnešní den.

16.4.2015 v 9:26 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1201x | Ostatní

Vít Machálek

Odpověď na Jóba

Kniha Jób je už půltřetího tisíciletí stálou inspirací myslitelům, umělcům i obyčejným lidem v jejich životních zápasech. Tento článek pojednává o ní a o Bibli, ale také o písničkářích a o C. G. Jungovi. Věnuji jej Janu Plškovi staršímu k jeho narozeninám.

27.3.2015 v 11:59 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1624x | Ostatní

Vít Machálek

Jaro Křivohlavý: Mít pro co žít

Motto: „Blíží-li se konec života, pak se ukazuje, že řada věcí je odcházejícímu pomocí, posilou a potěšením. Tak tomu je např. s pohledem na vlastní život /.../, když v něm nachází ,dobrý smysl’, může-li říci: ,Nežil jsem marně.’“ (Jaro Křivohlavý)

7.1.2015 v 12:07 | Karma: 18,72 | Přečteno: 1049x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem katolík, který přemýšlí o své víře a o poznávání Krista lidským srdcem a lidským rozumem; religionista, který přemýšlí o různých náboženstvích; historik, který přemýšlí o dějinách.

Seznam rubrik