Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orel zobal a lev žere

Za pět let Češi oslaví sté výročí dne, kdy si začali „vládnout sami“. 28. říjen 1918 měl být podle Masaryka počátkem velké politické a morální obrody češství. Dějiny posledního století i současný stav českého veřejného života však nasvědčují spíš opaku.

Nejnovější fraškovitý vývoj na politické scéně (např. německým deníkem „Die Welt“ postupně komentovaný pod titulky „Premiér Nečas padl kvůli lásce ke zkorumpované šéfce kabinetu“ a „Puč v Praze. Český prezident vyšachoval parlament“) banánovou republiku v srdci Evropy zase jednou v zahraničí svérázně zviditelnil. (1)

Vzpomínám na dobu habsburské monarchie, ve které Češi trpěli komplexem z toho, že jsou reprezentováni „Vídní“ a ve světě málo viditelní, a kladu si kacířskou otázku, zda to nebylo spíš dobře. Zda systém, který usiloval o propojení parlamentní demokracie se zodpovědností suverénního panovníka před Bohem a před dějinami (2), nebyl lepší než systém, ve kterém je hlavou státu muž s monarchistickým sebevědomím, ale bez monarchistické zodpovědnosti, u něhož v protikladu k císaři a králi nemůže být ani řeč o tom, že by stál nad stranickými zájmy a uvažoval v řádu staletí, a ne v rámci jednoho volebního období.

Již první Československá republika byla v kontrastu k habsbuské monarchii státem stran a stranických vůdců, postrádajícím politickou elitu, která by zájmy celku nadřazovala zájmům partikulárním. Klientelismus, obcházení zákonů, korupce a dokonce i fenomén korupčníků žalujících na korupci, to vše bylo typické už pro ni a mluvil o tom i Masaryk. (3) Karel Schwarzenberg, poslední pamětník první republiky na české politické scéně, vtipně a výstižně připomíná:

„Ostatně už za tatíčka Masaryka se zpívalo: ,Nade hradem, pode hradem, kradu, kradeš, krade, kradem’. Starý kočí v Chýňově říkával: ,Pane doktore, rakouský vorel, ten zobal, ale náš lev, ten žere.’“ (4)

Za poněkud laciný naproti tomu pokládám Schwarzenbergův bonmot, podle kterého měly dřív ke korunovačním klenotům přístup hlavy pomazané, kdežto nyní jsou to hlavy namazané. Je nicméně možné konstatovat, že zatímco posledním rakousko-uherským panovníkem byl muž morálně pevný, ušlechtilý a hluboce zakotvený ve víře (5), Česká republika hlavy státu tohoto druhu negeneruje. Něco podobného platí i ve vztahu k premiérskému úřadu, který byl v habsburské monarchii obsazován kultivovanými osobnostmi z řad aristokratů a univerzitních profesorů, u nichž byl nemyslitelný byť i jen zlomek „úletů“ posledních předsedů vlád České republiky.

Pro ilustraci bych rád ocitoval charakteristiku typického rakouského premiéra, vzešlou z pera Aloise Rašína (jednoho z „mužů 28. října“, který rozhodně nemůže být podezírán z prorakouské zaujatosti). Rašín byl za války spolu s Kramářem odsouzen pro velezradu k trestu smrti (a pak císařem Karlem amnestován a osvobozen), i když v jeho prospěch u soudu vypovídal i expremiér Thun. Ve svých memoárech Alois Rašín vzpomíná:

„/Dvacátého ledna 1916/ začal výslech Excelencí. Prvý byl kníže Thun. Byl jsem zvědav více na to, jak po těžké nemoci vyhlíží, než jak bude vypovídat. Věděl jsem, že vždy byl nade vše pravdymilovný (6), kavalír každým coulem a věděl jsem proto, že jeho výpověď bude svrchovaně příznivá. Přišel (zestárl velice), poklonil se soudu, obrátil se na dra Kramáře, přátelsky se usmál a pokynul hlavou, obrátil se na mne a učinil totéž… Thunem vešel do soudní síně rakouský státník, státník pečlivě uvažující, nepředpojatý vůči žádnému národu, vidoucí ve spravedlnosti ke všem národům rakouským nejtrvalejší základ ,nezávislého, svobodného, velkého Rakouska’, státník bez chauvinismu, zavrhující stejně Rakousko německé, jak chtějí Všeněmci, jako Rakousko slovanské, jak chtějí austroslavisté, a chtějící Rakousko ke všem národům spravedlivé.“ (7)

Tento typ státníka byl v dobách „orla“ běžný, zatímco v dobách „lva“ zmizel. Letos se mohl znovu objevit v podobě již zmíněného Karla Schwarzenberga. V druhém kole prezidentských voleb se nám naskytla zřejmě poslední šance k tomu, abychom obraz češství v onom století 1918–2018 ještě posunuli (staro)novým směrem. „Knížecí“ podoba češství však byla nakonec zase poražena jeho podobou „plebejskou“.

Některým z nás je z tohoto obrazu našeho národa do pláče – třeba i v podobě „smíchu mezi slzami“ v černé grotesce. Divadlo Na zábradlí uvedlo 21. června 2013 premiéru hry „Dnes naposled“. Na scéně se v ní objevují postavy českých alkoholiků, přičemž v jednom případě dochází i k politické aktualizaci:

„…vše zvládá profesionální pijan holič Zemánek v podání Petra Čtvrtníčka, jenž ho pojal jako robustní a jen tak lehce nezničitelnou podstatu češství: smějícího se grázla a vtipného cynika, který to nějak vždycky zvládne, zná svou míru a umí se vždy nějak držet na nohou.“ (8)

Poznámky:

1) Viz Luboš Palata, „Nečas končí kvůli ,aféře se ženami’, baví se svět“, Mladá fronta Dnes, 18. 6. 2013, roč. 24, č. 141, s. A11; „,Puč v Praze. Zeman vyšachoval parlament,’ píší v zahraničí“, Mladá fronta Dnes, 26. 6. 2013, roč. 24, č. 148, s. A8.

2) Prosincová ústava z roku 1867, na jejímž základě fungovala v habsburské monarchii liberální demokracie, panovnickou moc neodvozovala „pouze ,z vůle Boží’. Panovník byl formálně vázán přísahou, že bude vždy vládnout jen podle přijatých zákonů.“ (Otto Urban, Česká společnost 1848–1918, Praha: Svoboda, 1982, s. 223.)

3) Viz Karel Čapek, Hovory s T. G. Masarykem, Praha: Československý spisovatel, 1990, s. 331.

4) Karel Jan Schwarzenberg, Knížecí život: Rozhovor s Karlem Hvížďalou, Praha: Portál, 2008, s. 145.

5) Blahoslavený Karel I., o kterém jsem už na tomto blogu opakovaně psal.

6) O kterém státníkovi České republiky by se dalo říci, že byl vždy „nade vše pravdymilovný“?!

7) Paměti Dra Aloise Rašína, Praha: Ladislav Rašín vlastním nákladem, 1929, s. 127–128.

8) Jiří Peňás, „Na české národní téma“, Lidové noviny, 25. 6. 2013, roč. 26, č. 147, s. 8.

Autor: Vít Machálek | úterý 2.7.2013 7:44 | karma článku: 16,44 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Vít Machálek

Hus a Komenský v Masarykově ideologii českých dějin

Dnešní velké výročí kněze Jana Husa bych rád připomněl zveřejněním svého příspěvku, předneseného dne 16. října 2014 na mezinárodním kolokviu „Hus, Komenský a česká reformace“ v Uherském Brodě.

6.7.2015 v 6:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1044x | Ostatní

Vít Machálek

Dylanovo „první biblické album v rockové hudbě“

Na dnešek připadají narozeniny Boba Dylana (* 24. 5. 1941). Rád bych tuto velkou postavu posledního více než půlstoletí dějin populární hudby (ale i poesie a literatury) představil přiblížením Dylanova legendárního alba „John Wesley Harding“ z roku 1967.

24.5.2015 v 7:00 | Karma: 16,57 | Přečteno: 764x | Kultura

Vít Machálek

Je suis Bernadette

Letos v lednu se ve Francii tragicky střetla dvojí pýcha, pýcha pseudonáboženských teroristů a pýcha protináboženských rouhačů. Jejím protikladem, s nímž bych se tu chtěl ztotožnit, je pokora, ztělesněná sv. Bernadettou, jejíž svátek připadá na dnešní den.

16.4.2015 v 9:26 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1201x | Ostatní

Vít Machálek

Odpověď na Jóba

Kniha Jób je už půltřetího tisíciletí stálou inspirací myslitelům, umělcům i obyčejným lidem v jejich životních zápasech. Tento článek pojednává o ní a o Bibli, ale také o písničkářích a o C. G. Jungovi. Věnuji jej Janu Plškovi staršímu k jeho narozeninám.

27.3.2015 v 11:59 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1624x | Ostatní

Vít Machálek

Jaro Křivohlavý: Mít pro co žít

Motto: „Blíží-li se konec života, pak se ukazuje, že řada věcí je odcházejícímu pomocí, posilou a potěšením. Tak tomu je např. s pohledem na vlastní život /.../, když v něm nachází ,dobrý smysl’, může-li říci: ,Nežil jsem marně.’“ (Jaro Křivohlavý)

7.1.2015 v 12:07 | Karma: 18,72 | Přečteno: 1049x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem katolík, který přemýšlí o své víře a o poznávání Krista lidským srdcem a lidským rozumem; religionista, který přemýšlí o různých náboženstvích; historik, který přemýšlí o dějinách.

Seznam rubrik