Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví

12. 02. 2013 9:23:03
Naše země nepotřebuje víc možností umělého ukončování těhotenství, ale víc soucitu s počatými dětmi a ženami v obtížné situaci. Toto přesvědčení mě vede k snaze podporovat pomáhající organizace typu sdružení Na počátku i k dnešnímu dopisu ministru Hegrovi.

Vážený pan

doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

ministr zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého nám. 4 128 01 Praha 2

 

Vážený pane ministře,

v současné době se jistí podnikatelé opětovně snaží registrovat v České republice přípravek Mifegyne, známý jako „potratová pilulka“ RU-486. Mám za to, že tito podnikatelé vyznávají heslo „pecunia non olet“ a kromě jejich zisků je nic nezajímá. Vy jako ministr za stranu, která má ve svém názvu i slovo ODPOVĚDNOST, však tímto způsobem jistě uvažovat nemůžete. Proto se na Vás obracím s výzvou, abyste ze své pozice vznesl zásadní námitky proti prostředku Mifegyne a přispěl k tomu, aby k jeho registraci Státním ústavem pro kontrolu léčiv nedošlo. Už to, že se SÚKL možností registrace RU-486 v seznamu léků zabývá, je koneckonců absurdní. Nejedná se totiž o žádný lék, ale naopak o jed, jehož jediným účelem je usmrcování počatých dětí.

Oceňuji, že jste si vědom etické problematičnosti umělých potratů, jak je zřejmé z Vašeho vyjádření v on-line rozhovoru pro iDNES.cz z 10. ledna 2013. Mám za to, že ani nelze dostatečně zdůraznit, že při umělém ukončení těhotenství jde o lidský život, který i z pohledu embryologie začíná v okamžiku početí. Právě proto, že potrat nesporně představuje věc eticky závažnou a nedobrou, je ovšem důležité nemást lidi zavádějící představou o jeho menší závažnosti v případě, že je vyvolán tabletami.

Je samozřejmě pravda, že – jak konstatujete v již zmíněném rozhovoru – umělé potraty jsou u nás za určitých podmínek povoleny. (Pro úplnost by bylo možné dodat, že k jejich povolení v naší zemi došlo před šestapadesáti lety, v době komunistického temna padesátých let.) Jednou z oněch podmínek ovšem je, že provedení umělého potratu je legální pouze ve zdravotnickém zařízení. Tuto podmínku užívání RU-486 nesplňuje, a proto na Slovensku, kde platí podobná legislativa jako u nás, ministryně zdravotnictví jeho registraci jako odporující platnému právu ukončila.

Nerozumím Vašim slovům o tom, že Mifegyne „je již v Evropě zaregistrován a bude muset být zaregistrován i u nás“. RU-486 je zaregistrován jen v několika málo evropských státech a Evropská unie nám rozhodně neukládá, abychom se k těmto státům připojili. Rozhodnutí o registraci či neregistraci preparátu bude učiněno výhradně na úrovni České republiky.

Respektuji Váš názor, že když už je potrat za určitých okolností legální, „je vůči ženě povinnost použít co nejšetrnější postup“. Ze všech informací, které se mi k danému tématu podařilo získat, jsem si však musel udělat závěr přesně opačný, že totiž provedení potratu prostřednictvím RU-486 je vůči ženě ještě nešetrnější než potrat chirurgický. Znamená relativně dlouhodobý proces, při němž u ženy dochází k velmi bolestivým křečím a krvácení, při kterém se plod postupně vypuzuje. Je velmi dobře možné, že se žena v průběhu této doby, v níž prožívá postupné usmrcení svého dítěte, rozhodne potratovou proceduru ukončit; v takovém případě je už ovšem plod uvedeným „lékem“ poškozen. Dojde-li k potratu doma, může žena dokonce vidět mrtvé tělíčko. Zdá se mi, že RU-486 je ve vztahu k psychické zátěži z usmrcení dítěte šetrnější jen vůči gynekologům, a to právě na úkor ještě většího traumatu dotyčných žen.

Kromě toho je možnost potratu probíhajícího bez přítomnosti lékaře, který by byl k dispozici v krizové situaci, velmi problematická i z čistě medicínských důvodů. Rizika chemického potratu jsou dnes přitom známá lépe než v době, kdy byl Mifegyne povolen ve Francii a pak i v několika dalších evropských zemích a v USA (a také ještě lépe než v roce 2005, kdy u nás petici proti přípravku RU-486 podepsalo přes padesát tisíc lidí a jeho legalizace neprošla).

Ve Spojených státech bylo používání mifepristonu, obsaženého v RU-486, povoleno v roce 2000, v závěru vlády Billa Clintona. Do roku 2005 došlo v USA po jeho podání k několika úmrtím, z nichž nejznámějším byla smrt osmnáctileté Holly Pattersonové v září 2003. Roku 2004 americké ministerstvo zdravotnictví nařídilo výrobci, aby na příbalový leták k potratové pilulce doplnil varování, že mezi možné komplikace patří vážné bakteriální infekce, krvácení, prasknutí vejcovodu při mimoděložním těhotenství a smrt.

Podle tvrzení M. Greena ve studii zveřejněné roku 2005 v časopise „New England Journal of Medicine“ je úmrtnost žen po užití přípravku RU-486 desetkrát větší než u chirurgického potratu. I kdyby tento nejfatálnější důsledek byl jen velmi výjimečný, nelze ignorovat ani jiné závažné nežádoucí následky, vyvolané u žen „léčených“ uvedeným přípravkem. Ty se podle obsáhlé srovnávací studie publikované roku 2009 v časopise „Obsterics and Gynecology“ vyskytly u každé páté ženy (zatímco po chirurgickém potratu „jen“ u každé dvacáté). Výzkumy na toto téma stále pokračují a mělo by se přinejmenším vyčkat jejich definitivních výsledků.

Z uvedených důvodů na Vás, vážený pane ministře, naléhavě apeluji, abyste zabránil registraci přípravku Mifegyne v České republice, resp. legalizaci jeho uvedení na český trh.

Vít Machálek

Autor: Vít Machálek | úterý 12.2.2013 9:23 | karma článku: 18.30 | přečteno: 647x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1284
Jsem katolík, který přemýšlí o své víře a o poznávání Krista lidským srdcem a lidským rozumem; religionista, který přemýšlí o různých náboženstvích; historik, který přemýšlí o dějinách.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...