Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident vs. král

Na dnešek připadá 125. výročí narození posledního českého krále, blahoslaveného císaře Karla (1887-1922). Dne 14. září si pak připomeneme 75. výročí smrti prvního prezidenta, T. G. Masaryka (1850-1937). A v lednu nás čekají první přímé prezidentské volby...

Masaryk ve své monografii o Karlu Havlíčkovi Borovském (1821-1856) roku 1896 napsal: "Můžete si představit, že by Havlíček byl žil do dneška jak někteří jeho vrstevníci? Nepřišlo vám ještě nikdy na mysl, že lidé umírají, když řekli své slovo? Mluvívá se v dějinách literatury právě o mužích zemřevších, jak se říká, předčasně - Lermontov, Puškin, Mácha, a tedy i Havlíček... Nevím, mám o těch věcech mínění jiné. Snad lidé silní umírají, když dílo své vykonali..." (1)

Je to jistě paradoxní, ale ke Karlu Havlíčkovi má v duchu tohoto citátu mnohem blíž císař Karel než prezident Masaryk. Oba Karlové zemřeli v necelých pětatřiceti letech poté, co vykonali své dílo. V císařově případě završení tohoto díla spočívalo v tom, že po ztrátě trůnu i vlasti nabídl Bohu jako to poslední, co ještě může pro "své" národy vykonat, oběť vlastního života. "Skrze své modlitby byl přesvědčen, že po něm Bůh chce i tuto největší oběť, oběť života za spásu svých národů." (2) Karel zemřel ve vyhnanství na Madeiře dne 1. dubna 1922 a tato jeho smrt, ve víře protrpěná a plně přijatá, je dodnes pro bezpočet lidí zdrojem velké duchovní inspirace.

Masaryk naproti tomu skonal jako sedmaosmdesátiletý stařec poté, co byl takřka dvacet let předmětem podivného "tatíčkovského" kultu, a v době, kdy byl tento jeho kult ještě více vystupňován bez ohledu na to, že soudným lidem již bylo zřejmé, na jak vratkých základech byl Masarykem založený stát postaven. O rok později přišel Mnichov a etnické rozparcelování ČSR. Po druhé světové válce bylo "masarykovské" Československo obnoveno jako šovinistický stát, provádějící etnické čistky. Následovalo období komunismu, po jehož skončení Československá republika definitivně zanikla. To, co z ní zbylo - Česká republika - je dnes všechno jiné než stát svými tradicemi a hodnotami zakotvený, jak o tom svědčí mj. i dnešní experimentování s přímou volbou prezidenta.

Deficit tradic a kontinuity, kterým jsme dnes poznamenáni, je dědictvím po Tomáši Masarykovi s jeho nedostatkem smyslu pro tradici, historii a staletími prověřené konzervativní hodnoty. A samozřejmě i důsledkem tápání, ke kterému nemohlo nedojít poté, co jsme po roce 1918 ze svých dějin "škrtli" čtyři století habsburského dědictví, které Masaryk nenáviděl.

e zarážející, že nenávist k Habsburkům a jejich středoevropské monarchii měl TGM společnou s Adolfem Hitlerem. Hitler se rozhořčoval nad národnostní "břečkou" habsburské Vídně, v níž se rozpustila "rasová čistota německé krve", a Masaryk s ne zcela nepodobným fanatismem prohlašoval:

"Jestliže opravdu něco nenávidím, je to rakušanství, lépe řečeno to habsburské vídeňáctví, ten dekadentní aristokratism honící se po zpropitném, ten falešný, nízký habsburgism, ta nenárodní a přece šovinistická směsice lidí oficiální Vídně. Pruství nemám rád, ale mám ho radši i s tím jeho robustním kasárnictvím a hladovou bezohledností parvenue.." (3)

Masarykovi i Benešovi byli parvenuové tíhnoucí posléze k nacismu či komunismu bližší než aristokratismus šlechty, kterou u nás "zrušili", a především než nenávidění Habsburkové. Z jejich hesla "Ani Habsburk, ani Hitler" se nakonec fakticky stalo "Raději Hitler než Habsburk"...

Kurt von Schuschnigg, rakouský kancléř, který za velkého odporu ČSR uvažoval o předání vlády Karlovu synu Ottovi, avšak nemohl zabránit obsazení Rakouska nacistickým Německem, po kterém se ocitl v koncentračním táboře, ve svých pamětech konstatuje: "Masaryk - protinožec - byl pro střední Evropu nevědomky a mimovolně Janem Křtitelem Adolfa Hitlera. Oběma politickým profilům je společný rozhodující spád: Masaryk, Slovák, se stal velkým českým osvoboditelem. Hitler, Rakušan, se stal samospasitelným Němcem." (4)

Evropská integrace, zahájená na západě našeho kontinentu po druhé světové válce, nenavazovala na ideály Tomáše Masaryka, ale na jím nenáviděnou habsburskou monarchii, "prabuňku Evropského společenství". (5) Habsburská monarchie dnes žije nejen v podobě ideálu společenství evropských národů, ale i v podobě velmi živé úcty k jejímu poslednímu císaři Karlovi, který byl roku 2004 blahořečen a je dnes uctíván ve všech zemích někdejšího Rakousko-Uherska (6) i mimo ně.

K bezpočtu katolíků, kteří se před rokem 2004 zasazovali o císařovo blahořečení, patřil i americký benediktin Nathan Cochran, jenž mezi důvody pro Karlovu kanonizaci uváděl mj. tyto: "Ve světě, kde mnozí nevěří v Boha...potřebujeme víru ctihodného Karla... Tam, kde je svět lhostejný k chudým a potřebným...potřebujeme Karlův příklad lásky a štědrosti... V zemích, kde politici tvoří politiku podle průzkumů veřejného mínění spíše než na základě morálních a etických principů...potřebujeme morální přesvědčení císaře Karla... Tam, kde politici usilují o úřad kvůli osobnímu prospěchu...potřebujeme nezištnost krále Karla Uherského... Kde jsou zákony tvořeny ku prospěchu bohatých lobbyistů spíše než pro obyčejné lidi...potřebujeme Karlovu lásku a starost o lidi všech ras a sociálních tříd..." (7)

O uvedených bodech přemýšlím i ve vztahu k dnešní české politice a nadcházejícím prezidentským volbám. V době, kdy se stále větší množství často podivných kandidátů samo nabízí do role hlavy státu, se jen utvrzuji v přesvědčení o přednostech monarchie, ve které král nemusí být stále znovu hledán a vybírán, ale nastupuje na trůn jako všem srozumitelný symbol a znamení staleté kontinuity. V ideálním případě pak také jako člověk, který je svou výchovou a osobní vírou připraven na to, že úřad hlavy státu představuje veliký závazek před Bohem a lidmi, který od něj vyžaduje maximální zodpovědnost i ochotu k sebeobětování.

Důkazem toho, že nejde jen o vznešenou teorii, může být právě blahoslavený císař a král Karel, který bral vždy velmi vážně svůj korunovační závazek usilovat o mír a spravedlnost pro všechny. Stal se panovníkem "z Boží milosti" ne proto, aby si mohl užívat moci a vlivu, ale proto, aby s pomocí Boží milosti vždy znovu nalézal sílu k oné zodpovědnosti a sebeobětování. Při korunovaci uherských králů, jež naposledy proběhla právě v Karlově případě, "kandidátovi korunovace, který je připraven přijmout pomazání posvátným olejem a královské insignie, připomíná dlouhá modlitba jednotlivě všechny jeho povinnosti, aby jasně pochopil, že míra jeho etických závazků a mravních kvalit je tak vysoká, že přesahuje lidské síly a je uskutečnitelná pouze za pomoci Boží." (8)

Kdo z těch, kteří se budou v lednu příštího roku ucházet o nastěhování do Hradu českých králů, je s to uvědomovat si něco takového?

Poznámky:

1) T. G. Masaryk, Karel Havlíček: Snahy a tužby politického probuzení, 4. vyd., Praha: Ústav T. G. Masaryka, 1996, s. 177-178.

2) Novéna k blahoslavenému Karlovi Rakouskému, Brno: Kartuziánské nakladatelství, 2011, s. 25.

3) T. G. Masaryk, Nová Evropa: Stanovisko slovanské, Praha: Dubský, 1920, s. 28.

4) Citováno podle recenze na Schuschniggovu knihu "Rekviem v červenobíločervené" in Adolf Kajpr, Svědectví doby, Praha: Česká křesťanská akademie, 1993, s. 61.

5) Tak Rakousko-Uhersko nazýval Otto Habsburský.

6) Viz i české vydání knížky, uvedené v poznámce 2.

7) Nathan Cochran, "Proč by měl být blahořečen rakouský císař: Americká perspektiva" /online/, cit. 17. 8. 2012, dostupné z: www.emperorcharles.org/Ceco/testimony.shtml.

8) Novéna k blahoslavenému Karlovi Rakouskému, s. 38.

Autor: Vít Machálek | pátek 17.8.2012 14:20 | karma článku: 22,37 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Vít Machálek

Hus a Komenský v Masarykově ideologii českých dějin

Dnešní velké výročí kněze Jana Husa bych rád připomněl zveřejněním svého příspěvku, předneseného dne 16. října 2014 na mezinárodním kolokviu „Hus, Komenský a česká reformace“ v Uherském Brodě.

6.7.2015 v 6:00 | Karma: 14,11 | Přečteno: 1044x | Ostatní

Vít Machálek

Dylanovo „první biblické album v rockové hudbě“

Na dnešek připadají narozeniny Boba Dylana (* 24. 5. 1941). Rád bych tuto velkou postavu posledního více než půlstoletí dějin populární hudby (ale i poesie a literatury) představil přiblížením Dylanova legendárního alba „John Wesley Harding“ z roku 1967.

24.5.2015 v 7:00 | Karma: 16,57 | Přečteno: 764x | Kultura

Vít Machálek

Je suis Bernadette

Letos v lednu se ve Francii tragicky střetla dvojí pýcha, pýcha pseudonáboženských teroristů a pýcha protináboženských rouhačů. Jejím protikladem, s nímž bych se tu chtěl ztotožnit, je pokora, ztělesněná sv. Bernadettou, jejíž svátek připadá na dnešní den.

16.4.2015 v 9:26 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1201x | Ostatní

Vít Machálek

Odpověď na Jóba

Kniha Jób je už půltřetího tisíciletí stálou inspirací myslitelům, umělcům i obyčejným lidem v jejich životních zápasech. Tento článek pojednává o ní a o Bibli, ale také o písničkářích a o C. G. Jungovi. Věnuji jej Janu Plškovi staršímu k jeho narozeninám.

27.3.2015 v 11:59 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1624x | Ostatní

Vít Machálek

Jaro Křivohlavý: Mít pro co žít

Motto: „Blíží-li se konec života, pak se ukazuje, že řada věcí je odcházejícímu pomocí, posilou a potěšením. Tak tomu je např. s pohledem na vlastní život /.../, když v něm nachází ,dobrý smysl’, může-li říci: ,Nežil jsem marně.’“ (Jaro Křivohlavý)

7.1.2015 v 12:07 | Karma: 18,72 | Přečteno: 1049x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1407x
Jsem katolík, který přemýšlí o své víře a o poznávání Krista lidským srdcem a lidským rozumem; religionista, který přemýšlí o různých náboženstvích; historik, který přemýšlí o dějinách.

Seznam rubrik